Medewerkers motiveren? Niet doen of ………

Er wordt vaak gezegd dat managers hun mensen meer moeten motiveren. Daarbij wordt al te vaak gedacht aan een promotie, een hoger salaris, allerlei bonussen of een bedrijfswagen. Slecht nieuws: het werkt niet. Vaak werken materiële beloningen negatief en gaan ze medewerkers zelfs demotiveren. Hoe kan dit nu? Onderzoek toont aan dat als een taak direct gekoppeld is aan een beloning dat mensen niet meer focussen op de taak. Ze zien alleen nog de beloning, doen wat hen gevraagd is en proberen dat zo snel mogelijk af te maken. De kwaliteit van het werk en de creatieve input gaan er meestal onder leiden. Ze gaan zichzelf zien als mensen die alleen werken voor een beloning of om te winnen (de hoogste bonus van de afdeling!) en daardoor ervaren ze de taak vanzelf als minder interessant. Hoe kunnen we dan wel motiveren? Medewerkers halen bevrediging uit persoonlijke ontwikkeling, het boeken van successen en het krijgen van oprechte erkenning en waardering. Maar wat medewerkers vooral motiveert is een sfeer van vertrouwen. Een sfeer waarin fouten niet meteen worden afgestraft, waarin medewerkers creatief kunnen zijn en hun ideeën beloond worden. 5 tips voor een motiverende werkomgeving

1. Communiceer Klinkt als een evidentie, maar hier gaan we vaak kort door de bocht. Niet alleen wat je zegt is belangrijk maar vooral ook hoe je het zegt. Wees precies, duidelijk en concreet bij wat je communiceert. Medewerkers worden vaak gedemotiveerd door onduidelijke of een gebrek aan communicatie, waardoor ze zelf gaan invullen en verkeerde verwachtingen krijgen .

2. Luister Communiceren is niet alleen praten, maar vooral ook luisteren. Ècht luisteren naar wat iemand te melden heeft. Probeer de ware behoeften en drijfveren van je mensen te achterhalen en probeer daar zoveel mogelijk rekening mee te houden.

3. Geef ruimte Hoe meer vrijheid medewerkers krijgen om hun taken uit te voeren, hoe meer initiatief zij zullen nemen en hoe creatiever ze zullen zijn bij het bedenken van oplossingen voor problemen die zich stellen in de job.

4. Geef feedback Het regelmatig geven van feedback is essentieel binnen het motivatieproces. Een blijk van waardering op zijn tijd doet wonderen. Maar ook als een medewerker niet op koers zit, moet een manager dit tijdig melden.

5. Geef vertrouwen Laat de controle varen, maar toon dat je er bent en dat je beschikbaar blijft wanneer nodig. Geef aandacht maar vooral veel vertrouwen. Wanneer medewerkers voelen dat ze gesteund worden door hun manager, zullen ze veel meer initiatief nemen en sterker groeien in hun job

Uit Express.be

This entry was posted in Rob Blom. Bookmark the permalink.

Comments are closed.