Wandelen

Op deze site vindt u niet de complete beschrijving van al onze tochten maar het het geeft u een indicatie wat we waar lopen en hoe ver we zijn. Verder zijn enkele foto’s van het wandelen bijgevoegd. Op dit moment zijn wij bezig met een het Pelgrimspad en het Trekvogelpad.

Waarom wandelen? Op zich lijkt wandelen een simpele bezigheid: de ene voet voor de andere zetten, en dat de hele tijd lang. Waaróm mensen wandelen, is minder eenvoudig te beantwoorden. Maar waarom wandelen wij dan eigenlijk?

Veel mensen wandelen om er even ‘uit’ te zijn, even te ontsnappen aan de drukte van alledag. Sommigen willen al wandelend even alleen zijn en zien een wandeltocht als een vorm van bezinning of meditatie.  Tijdens het wandelen hebt u immers alle tijd om rustig bij te praten met vrienden. En al pratend komt u nog eens ergens, wandelen is gezond. Volgens wetenschappers is het zelfs de beste vorm van lichaamsbeweging. En niet alleen vanwege de buitenlucht: slechts een half uur stevig wandelen per dag vermindert de kans ziekten al aanzienlijk, zo is uit recent onderzoek gebleken. Verder brengt wandelen ons in contact met natuur en landschap. Wandelaars zien meer van de omgeving dan fietsers of automobilisten. Iedere snelheid hoger dan ons looptempo ontneemt ons een stukje van ons waarnemingsvermogen. Ons boeit een mix van bovenstaande zaken waarbij het moe worden een bepaalde prettige bijkomstigheid wordt!.

Trekvogelpad (LAW 2)

Bergen aan Zee – Enschede, 380 km. Voorheen: Waterlandpad, Heuvelrugpad en Gelrepad.

Een lange route van de kust naar de Duitse grens, die vele natuurgebieden aaneenrijgt. Eerst langs drassige weilanden, statige stolpboerderijen, ranke kerktorens en de molens van Noord-Holland. Dan over de loofbosheuvels en door de landgoederen van de Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied. Via de Gelderse Vallei naar de Veluwe: bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Na de IJsselvallei volgen de landgoederen en het kleinschalige boerenland van de Achterhoek.

Pelgrimspad (LAW 7)

Het Nederlandse Pelgrimspad (LAW 7) bestaat uit twee delen. Deel I (199 km) start in Amsterdam en voert u via het Vondelpark en het Amsterdamse Bos naar het Groene Hart. Kenmerkend zijn de vele graskaden, tiendwegen, jaagkaden en boezemkaden. Na Gorinchem gaat het pad verder langs de slingerdijken en uiterwaarden van de Bommelerwaard naar het vestingstadje Heusden. Via de Loonse en Drunense Duinen en Vught komt u uit in Den Bosch.

Deel II (264 km) loopt langs de Oisterwijkse vennen, de bossen bij Middelbeers en Valkenswaard, over de Strabrechtse hei bij Heeze, langs Weert en door het witte stadje Thorn. Na Sittard wordt de omgeving steeds heuvelachtiger. De vele kerken, kapellen en wegkruizen herinneren aan de middeleeuwse pelgrimsreizen-te-voet. Via Spaubeek, Voerendaal en Ubachsberg, Gulpen, het Geuldal en het Savelsbos komt het pad uit in de Belgische plaats Visé. Het sluit aan op de GR5.

voorgeschiedenis

De geschiedenis van het Pelgrimspad gaat ver terug. Het ANWB-netwerk heeft ooit 3000 km gemarkeerde wandelroutes geteld. In de jaren zeventig werd het laatste restje opgeruimd. Het keerpunt was 1980. Toen werd de wandelverbinding tussen Den Bosch en de grenspost Eijsden/Moelingen weer in ere hersteld. In 1983 verscheen in samenwerking met de Stichting LAW de voorloper van het huidige Pelgrimspad-gids. De route eindigde toen nog in Eijsden. Begin jaren negentig begonnen de ANWB en Stichting LAW met het uitstippelen van een grondig herzien traject naar Visé, net over de Belgische grens. De nieuwe route werd op 5 oktober 1994 geopend onder de naam Pelgrimspad. Het pad begon toen in Den Bosch; het huidige eerste deel vanaf Amsterdam kwam er enkele jaren later bij.

Pelgrimspad 7-II werd op 5 oktober 1994 officieel geopend onder auspiciën van de ‘Raad van Europa, Culturele Routes’. De gouden sterrenring op de achterkant van de wandelgids geeft aan dat de commissie Culturele Routes dit deel van het Pelgrimspad erkent als Europese culturele route en als onderdeel van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. Zie ook de Santiago de Compostela Declaration uit 1987 (culture.coe.fr/infocentre/txt/eng/EdeclSant.htm).

Voor meer achtergrondinformatie over de geschiedenis van het Pelgrimspad: lees Pelgrimspad(en) in het licht van cultuurtoerisme. Dit is de tekst van een lezing van Geert Bakker, een van de makers van het pad