Een rondreis door Finland en de Baltische Staten

Eind juni zijn we op pad gegaan. De eerste twee dagen snel door Duistsland, DenemarDe brug tussen Denemarken en Zwedenken en een deel van Zweden….en toen gingen we het iets rustiger aan doen. Aanleiding van deze reis was een uitnodiging van onze neef Remco, die ging trouwen met Elena, een Russische die hij heeft leren kennen tijdens zijn studie.

In Stockholm over gevaren naar Turku met één van die grote cruiseschepen die in dit geval bijna over het water gleed, ruim 11 uur varen tussen eilandjes, soms open zee en daar weer grote eilanden, een prachtige zonnige overtocht. We kwamen rond 19.00 uur aan en toen door naar een klein hotelletje in Lohja, er zou een camping zijn maar die hebben we niet gevonden . De volgende dag door naar Lahti. In deze plaats hebben we de auto met fietsen geparkeerd en zijn we overgestapt op een hogesnelheidstrein naar St. Petersburg. In deze stad hebben we St. Petersburgzes dagen doorgebracht en o.a de bruiloft meegemaakt van Remco en Elena maar ook verder alle bekende en minder bekende bezienswaardigheden bekeken. Een prachtige stad waar het haast lijkt of het leven niet stilstaat maar dag en nacht doorgaat. Uiteraard is het in de zomermaanden lang licht en laat de zon pas na elf uur ’s avonds onder.

Weer terug met de trein hebben we een paar dagen gefietst in de buurt van Espoo, een camping aan het meer en even lekker weinig doen, het viel toen al op dat niets recht is en …het ging omhoog of omlaag! Na een paar dagen hebben we een deel van de King ’s Road gefietst. Paar mooie dagen over diverse verschillende wegen zoals teer, teer met gaten, goede zandwegen en ….zandwegen. We zijn geëindigd in Salo, met de trein terug en daarna een dag Helsinki. Een mooie frisse stad met vele  mooie oude gebouwen en historie.  Waaronder een bezoek aan de Domkerk aan het Senaatsplein bijna een Parijse uitstraling! Tijdens ons bezoek een overtocht geregeld naar Tallinn hetgeen nog niet zo makkelijk was om dat met een auto te boeken maar…..toch gelukt. De volgende dag eind van de middag overgevaren met windkracht zes van Helsinki naar Tallinn (Estland). Aangekomen daar een hotel gezocht. We kwamen uit in een echt oud communistisch…maar van binnen helemaal aangepast naar de huidige maatstaven. De volgende dag op de fiets Tallinn bekeken.  Een prachtige oude verhoogde stadskern die bijna als een ‘museum’  overkomt. Vele toeristen al dan niet in groepen vinden hun weg in deze stad. Vanaf de oude stadskern heb je een mooi uitzicht over de stad, de haven en het nieuwe gedeelte want het moderne Tallinn is zicht- en merkbaar. Zichtbaar door de vele nieuwe hoge gebouwen van o.a. banken en merkbaar door het vele auto geraas door de brede straten om de oude kern heen.  Eind van de middag ook nog een bezoek aan het strand gebracht. Ik kom er steeds meer achter dat Christien de zee fascinerend vindt.

De volgende dag door richting Tartu, een oude stad aan de Oostkant van Estland.  Geslapen in een verblijf bij een Camping iets buiten Tartu. Tartu is een zeer oude studenten stad waar de resten van oude gebouwen bewaard zijn gebleven. Alles bekeken, wat gegeten en weer terug waar we lang moesten wachten voor één van de goederentreinen die we gezien hebben. Veel personenverkeer hebben we toe nog niet gezien per trein.

Door naar Riga (Letland), gewisseld aan de grens, want we gingen het Eurogebied uit. Een zeer mooie stad misschien wel de mooiste tijdens deze reis met zelfs een lift in één van de vele kerktorens die ons tot ruim 75 meter hoogte bracht met uiteraard een prachtig uitzicht over de stad. We sliepen niet in Riga maar op een camping in Jurmala een oude kustplaats aangelegd door deMeest gefotografeerde beeld van Jurmala welvarende Russen van destijds. Op de weg er naartoe werden we aangehouden door een agent met de vraag waarom wij geen tol hadden betaald, het bleek dat dit zo’n speciaal gebied was dat je één LAT tol moet betalen, dat is overigens ruim één euro! Een plaats die ongeveer 25 kilometer van Riga lag, dus ik dacht lekker met de trein naar Riga maar Christien dacht daar anders over…dus het werd fietsen langs de trein op een mooi maar zeer hobbelig fietspad, achteraf een goede keuze. Op deze manier beleef je de stad veel intenser, je ziet het centrum op je afkomen. Ook hier waren weer Cruiseschepen die kom je trouwens in bijna alle grote havensteden daar tegen. Na een paar dagen door naar Vilnius (Litouwen). We werden verrast door de enige snelweg die we in de Baltische staten hebben bereden, niet een echte snelweg zoals hier maar toch je kon eens een keertje doorrijden. Door Vilnius heen zijn we terecht gekomen in Rudiskis bij camping de Harmonie, deze camping wordt gerund door Wim Brauns, hij bleek de eerste wielrentrainer uit Nederland te zijn die de Litouwse ploeg heeft getraind. Hij woont daar samen met zijn vrouw midden in de bos aan één van de vele zandwegen. Zijn verhalen tijdens de koffiemomenten hebben indruk gemaakt. Op zijn site staat een documentaire van zijn werk, de laatste jaren met jongeren en hoe hij denkt een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van Litouwen. Een mooie man, met de uitspraak – een dikke Volvo met een slaapmuts – Hij vond onze tent wel erg klein, we hebben de hele vakantie juist deze tent gebruikt omdat we buiten konden leven vanwege het mooie weer. Vilnius hebben we later met de auto bezocht, het bleek onze enige echte regendag te worden, misschien dat alles er dan ook wat minder uitziet, we hadden mooie verhalen gehoord maar wij vonden het net allemaal iets minder. We zijn er ook achter gekomen dat je beter geen eigen terugweg kan uit proberen richting de camping, maar we zijn er gekomen. Ook hebben we nog Trakai bezocht, een waterrijk gebied waar een week later de Europese kampioenschappen roeien zouden plaatsvinden, tijdens een hapje kwamen we nog wat ploegen langslopen, de Russische waren kerels, zo groot en sterk! Na een paar dagen weer verder en nu richting Polen, we kregen van Wim een mooie route door, deze hebben we ook gereden. Uiteindelijk hebben we tweehonderd kilometer voor Gdansk overnacht en de dag erna gelijk weer verder naar Gdansk. Eerst onze tent opgezet op de camping, de zee weer bezocht en de dag erna Gdansk bezocht, wat een mooie stad. Wat zijn de invloeden van Amsterdam merkbaar, ook nog een rondvaart gedaan en het prachtige station van Gdansk bekeken.

Wat over de wegen, over het algemeen prima ook de zandwegen, de hoofdstructuur is van teer maar vele zandwegen zijn buiten de stad van zand en ja soms kuilen en soms echt prachtig en zonder kuilen. Wat ons betreft prima dus, wel vreemd om te rijden op de E.. die tweebaansweg is en soms zo smal dat je bij het passeren iets langzamer gaat tijden. Om en bij de plaatsen is het prima en verder is er weinig in ieder geval minder verkeer tussen de plaatsen. Dat is wel een echt verschil met hier.

Tot slot doorgetrokken naar een camping aan Oberuckersee (Brandenburg) waar we de heetste dag en nacht hebben meegemaakt, de dag erna door naar huis. Weer thuis van een maand heerlijke vakantie, een andere invulling als andere jaren maar wel leuk, natuurlijk veel gereden, maar als je die kant opgaat hoort dat erbij, maar de steden bezoeken en daarbij de fiets te gebruiken is niet alleen handig maar ook leuk! In totaal 5200 km per auto en ruim 300 km op de fiets.

Hoe een trouwerij een mooie aanleiding kan zijn voor zo’n prachtige reis!

Rob

 

 

 

 

 

This entry was posted in Rob Blom. Bookmark the permalink.

Comments are closed.